top of page

Fins Lapland

22-27 januari 2025 

Wat deze reis zo bijzonder maakt? De sprookjesachtig besneeuwde landschappen, de onvergetelijke slederit met de husky's, de vele gezellige avonden in de blokhut, verhalen delen rond het vuur, zweten in de sauna en afkoelen in de sneeuw. 

 

En uiteraard... het betoverende noorderlicht.

Dag 1

Na de heenvlucht van Brussel naar Kittilä (met overstap in Helsinki) pikken we ons minibusje op aan de luchthaven. We eten iets op de luchthaven of we stoppen onderweg in een plaatselijk restaurantje vooraleer we inchecken in onze prachtige blokhut.

 

We overnachten op de rand van het Nationaal Park Pallas-Yllästunturi. Dit is het tweede grootste nationaal park van Finland en heeft prachtige boreale bossen afgewisseld met hoogvenen en zoetwatermeren. In de winter worden dit witte sprookjesbossen en zijn de meren volledig dichtgevroren.

 

Onderweg naar onze blokhut turen we regelmatig naar de sterrenhemel op zoek naar het noorderlicht. In deze tijd van het jaar is het al vroeg donker en kan het fenomeen dus al vroeg op de avond aan de hemel verschijnen. Bij aankomst in de blokhut installeren we ons en gaan we rustig de nacht in. Als er noorderlicht verschijnt aan de hemel vertoeven we uiteraard nog een tijdje buiten.

Unelma Travel - noorderlicht spotten
Unieke groepsreisen met Unelma Travel

Dag 2

We starten de dag met een stevig ontbijt en bespreken aan tafel hoe we deze vrije dag invullen. Meestal vullen we de eerste dag in, met korte wandelingen door besneeuwde bossen, in de buurt van de blokhut. Met of zonder rolstoel, we vinden wel een weg.

 

We lunchen vervolgens in de blokhut en rijden namiddag naar het ijshotel van Lainio (€ 15 inkom). Hier genieten we van prachtige ijssculpturen en drinken we een drankje uit een borrelglaasje van ijs. Onderweg begeleid een prachtige zonsondergang ons opnieuw naar de blokhut.

 

De avonden draaien vooral rond gezelligheid, warmte, ontspanning en samenhorigheid. De begeleiders koken een heerlijke maaltijd (altijd welkom om mee te helpen). Wie wil kan lekker opwarmen in de sauna of in de kota (buitenhut) rond het kampvuur. Wie durft er nadien in de sneeuw te rollen? Als de omstandigheden goed zijn, gaan we weer op zoek naar het noorderlicht. Onze blokhut is zo gunstig gelegen dat we vaak gewoon de deur moeten openen om het te spotten.

Dag 3

Deze dag zal voor velen één van de hoogtepunten van de reis worden. Na een stevig ontbijt gaan we naar de Husky Ranch van Juho en Hanna voor een adembenemend mooie huskytocht door prachtig besneeuwde taigabossen. De ranch is gebouwd in 1920 en het huis zelf is één van de gebouwen die werd gered tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is nu een klein familiebedrijf dat zich focust op ecotoerisme en gespecialiseerd is in unieke husky-avonturen voor kleine groepen. 
De grote wildernis strekt zich uit recht voor hun deur. Het grootste veengebied van Europa, Teuravuoma, ligt op slechts een paar kilometer van de ranch. De perfecte plaats voor sledetochten.

Juho en Hanna doen er alles aan om de tocht zo comfortabel mogelijk te maken. We laten de enthousiaste viervoeters hun werk doen en genieten onderweg van de  prachtige omgeving. Na onze tocht warmen we op aan een groot kampvuur en genieten we van warme bosbessensap en een gebraden worst. Zes mensen doen de tocht in de voormiddag en vier in de namiddag.

Zodra de schemering valt, rijden we samen opnieuw naar de blokhut. We steken de haard aan en luisteren naar het knetterende, rustgevende geluid van het vuur. Wie wil kan weer genieten van een sauna of een heerlijk, warme douche. We genieten wederom van een heerlijk avondmaal. Het weer bepaald vervolgens hoe we onze avond verder plannen. Bij helder weer hopen we uiteraard op een glimp van het noorderlicht. Jullie gids en begeleider, Stijn, houdt steeds een oogje in het zeil. Via verschillende applicaties is hij in staat het noorderlicht vrij goed te voorspellen. Als het noorderlicht verschijnt kan het wel eens laat worden. Bij hoge zonneactiviteit kan het noorderlicht soms uren zichtbaar zijn. Bij bewolkt weer en lage zonneactiviteit maken we het binnen gezellig.

Sledetocht met husky's
DSCF8848.jpg

Dag 4

We ontbijten uitgebreid en maken een korte wandeling in de buurt van onze blokhut. We lunchen gezellig samen en gaan vervolgens op bezoek bij de kleinschalige en authentieke rendierboerderij van Sanna en Mika. Getrokken door enkele rendieren glijden we met onze sledes door een sprookjesachtig bos. Na deze rustgevende tocht warmen we op in een authentieke lávvu tent. Aan het knetterende vuur genieten we hier van een heerlijk 4-uurtje. Sanna en Mika zijn erg gepassioneerd door alles wat met de rendierboerderij te maken heeft. De verhalen doen jullie gegarandeerd aan hun lippen hangen.

 

In de late namiddag rijden we, hopelijk badend in prachtig schemerlicht, weer naar onze uitvalsbasis. We genieten alweer van een heerlijk avondmaal. We maken het weer uiterst gezellig en brengen de avond door rond het kampvuur in de kota van de blokhut. Af en toe checken we de sterrenhemel en hopen we nog een laatste keer het noorderlicht te spotten. 

Dag 5

De voormiddag is een vrij in te vullen voormiddag. Meestal vullen we de voormiddag met een wandeling in de sneeuw en een eventuele jacht op souvenirs.

 

In de late namiddag doen we een sneeuwscootertocht naar de top van een fjell (heuveltop) om te genieten van een prachtige zonsondergang. Of er al dan niet naar de top gereden wordt, hangt af van de weersomstandigheden op die hoogte. De gids doet alvast zijn uiterste best om er een adembenemend mooie tocht van te maken. Deze excursie is optioneel (€ 145). Voor onze partner ter plaatse is Unelma ondertussen geen onbekende meer. Ze doen er dan ook alles aan om de rit zo comfortabel mogelijk te maken. Wie de tocht echt niet ziet zitten kan ook gewoon lekker relaxen in de blokhut of één van de kleine dorpjes ontdekken. We maken ons vervolgens op voor een gezellige laatste avond. 

SL7B6229.jpg
Unemla Travel, onvergetelijk reizen

Dag 6

Jammer genoeg komt er een einde aan ons avontuur. We genieten nog even van de prachtige natuur en rijden vervolgens naar de luchthaven van Kittilä voor de terugvlucht naar Brussel. 

Praktisch

Datum:


22-27 januari 2025 

 

Prijs:

 €2995 (voorschot:€ 1500)per persoon

Inbegrepen

 • Vluchten

 • Logies in een prachtige blokhut met sauna en kota op basis van tweepersoonskamers (incl. handdoeken, bedlinnen & eindschoonmaak)

 • Plaatselijk vervoer met minibus

 • Brandstof

 • Alle maaltijden bereid door de begeleiders vanaf ontbijt dag 2 t.e.m. lunch dag 6

 • Basisdranken (water, thee, ..)

 • 24/24 begeleiding door ervaren begeleiders in de zorgsector

 • Hulpvaardige vrijwilligers

 • Ervaren gids in arctische gebieden

 • Privé huskytocht (3 u met drank en snack)

 • Privé rendierboerderij bezoek, rendiertocht en typisch Fins 4-uurtje in de Lavvu tent

 • Enkele professionele foto’s van de reis

 • BTW

Niet inbegrepen

 • Eigen kost maaltijden luchthaven

 • Alcoholische dranken

 • Souvenirs

 • Optionele sneeuwscootertocht € 145

 • Bezoek ijshotel € 15

 • Eventuele verzekering

Wat mag je verwachten?

Wil je meer weten over wat je precies kan verwachten en hoe de voorbereiding van deze reis eruitziet?

Lees er hier meer over.

bottom of page