top of page

Fins Lapland

Dag 1:

Na de heenvlucht pikken we ons minibusje op aan de luchthaven van Kittilä. We rijden vervolgens naar onze gezellige chalet in de buurt van het dorpje Ylläsjärvi. We overnachten op de rand van het Nationaal Park Pallas-Yllästunturi. Dit is het tweede grootste nationaal park van Finland en heeft prachtige boreale bossen afgewisseld met hoogvenen en zoetwatermeren. In de winter worden dit witte sprookjesbossen en zijn de meren volledig dichtgevroren. Onderweg naar onze chalet kijken we alvast regelmatig naar boven op zoek naar het noorderlicht. In deze tijd van het jaar is het al vroeg donker en kan het fenomeen dus al vroeg op de avond aan de hemel verschijnen. We installeren ons terwijl jullie begeleiders een heerlijk avondmaal bereiden. Na het diner gaan we, mits goede omstandigheden, nog een tijdje op zoek naar het noorderlicht. We slapen in onze prachtige chalet met sauna. Onze verblijfplaats en uitvalsbasis voor de komende dagen.

 

Dag 2:

We starten de dag met een stevig ontbijt en bespreken aan tafel hoe we deze dag invullen. Er is deels een vrije keuze maar de dag wordt zeker ook ingevuld met korte wandelingen door de sneeuw, over bevroren meren en door besneeuwde bossen. We doen al het mogelijke om jullie te laten proeven van het winters landschap. Met of zonder rolstoel, we vinden wel een weg. We verkennen vooral de streek rond Ylläsjärvi en Akäslompolo en genieten van de prachtige natuur. We zorgen voor de lunch en in de late namiddag rijden we terug richting onze chalet. Eventueel genieten we onderweg van een prachtige zonsondergang. De avonden draaien rond gezelligheid, warmte, ontspanning en samenhorigheid. De begeleiders koken een maaltijd (altijd welkom om mee te helpen). Er kan ook genoten worden van een deugddoende sauna. Wie weet rol je erna wel in de sneeuw? Als de omstandigheden goed zijn, gaan we weer op jacht naar het noorderlicht.

 

Dag 3:

Vandaag trekken we weer de natuur in en tonen de begeleiders jullie de mooiste plaatsjes van de streek. Na onze lunch gaan we op bezoek bij een rendierboerderij. Hier krijgen we de kans om met een echte rendierherder te praten. Zij houdt immers al heel haar leven rendieren. Haar verhalen over het leven in Fins Lapland doen jullie gegarandeerd aan haar lippen hangen. We hebben ook de mogelijkheid een korte rendiersledetocht te maken. We warmen op bij het knetterende vuur in een lávvu tent en genieten van een heerlijke Finse maaltijd, bereid door onze gids. We wisselen gezellig verhalen uit met een warme kop blauwe bessensap. Dit bezoek is privé voor onze groep. Het wordt gegarandeerd een mooie ervaring!
In de avond rijden we, hopelijk badend in prachtig avondlicht weer naar onze uitvalsbasis. We genieten van een sauna, gezelschapsspelletje, heerlijke douche of een gezellige babbel en natuurlijk een heerlijk avondmaal. Na het diner gaan we weer op zoek naar het noorderlicht.

 

Dag 4:

Vandaag is waarschijnlijk voor jullie al een hoogtepunt van de reis. Na een stevig ontbijt gaan we naar de Husky Ranch van Juho en Hanna voor een adembenemende tocht door sprookjesachtig, besneeuwde taiga bossen aan de rand van het Nationaal Park Pallas-Yllästunturi. De ranch is gebouwd in 1920 en het huis zelf is een van de weinige gebouwen dat werd gered tijdens de Tweede Wereldoorlog in Lapland. Het is nu een klein familiebedrijf dat zich focust op ecotoerisme en gespecialiseerd is in unieke husky-avonturen voor kleine groepen. 

In deze ranch krijg je ook een kijkje in de typische arctische levensstijl. De grote wildernis begint recht voor hun deur. Als je naar het zuidoosten gaat is het volgende dorp 50 km verderop. Het grootste veengebied van Europa, Teuravuoma, ligt op slechts een paar kilometer van de ranch. De perfecte plaats voor sledetochten en jacht op het noorderlicht. We zorgen dat we comfortabel in onze slede zitten en laten vervolgens de enthousiaste viervoeters ons 2-3 uren de pracht van het gebied tonen. 

Na onze unieke tocht warmen we op aan een open kampvuur en kunnen we genieten van warme bosbessensap en gegrild vlees. Deze huskytocht is privé voor onze groep en dat maakt de tocht nog meer uniek. 

Zodra de schemering valt, rijden we richting onze chalet waar we ons wederom opmaken voor een gezellige avond. We steken de haard aan en luisteren naar het knetterende, rustgevende geluid van het vuur. Wie wil kan weer genieten van een sauna of een warme douche. Wij zorgen voor een heerlijk avondmaal. Wie graag meekookt, is meer dan welkom om dat te doen! Het weer bepaald vervolgens hoe we onze avond indelen. Bij helder weer gaan we op jacht naar het noorderlicht. Bij bewolkt weer maken we het buiten gezellig en maken we een kampvuur, we spelen gezelschapsspelletjes of we keuvelen gezellig bij de haard. Bij de eerste optie hopen we natuurlijk op een sterrenhemel vol dansend noorderlicht! In dat geval kan het steeds laat worden! Bij hoge zonneactiviteit kan het noorderlicht soms uren zichtbaar zijn. De hoogste activiteit is er gemiddeld genomen tussen 21u en 01u. Wie een foto wil onder het noorderlicht heeft deze reis de ultieme kans. Eén van jullie begeleiders, Stijn, heeft namelijk al even ervaring in noorderlicht fotografie.

 

Dag 5:

De laatste dag is een vrij in te vullen dag. Een wandeling, een optionele sneeuwscootertocht (speciaal aangepast aan onze noden) of gewoon lekker relaxen behoren tot de mogelijkheden. We sluiten af met een laatste gezellige avond en wie weet prachtig noorderlicht als afsluiter van een fantastische reis.

 

Dag 6:

Jammer genoeg komt er een einde aan ons avontuur in Fins lapland. We rijden na ons ontbijt naar de luchthaven van Kittilä en vliegen terug naar België. Geniet vanuit je vliegtuigraampje nog even van de prachtig besneeuwde landschappen en sla ze voor altijd op in je herinneringen.

 

Prijs: nog te bepalen

 

Inbegrepen:

 • Logies in prachtige chalet met sauna

 • Al het vervoer ter plaatse met minibus VW Caravelle 

 • Brandstof

 • Alle maaltijden bereid door de begeleiders vanaf diner dag 1 t.e.m. lunch dag 6

 • Basisdrank (water, thee, ..)

 • 24/24 begeleiding door ervaren begeleiders in de zorgsector

 • Ervaren gidsen in arctische gebieden

 • Privé huskytocht (3 u met drank en snack)

 • Privé rendierboerderij bezoek, rendiertocht en typisch Finse maaltijd bereid in de Lavvu tent

 • Enkele professionele foto’s van de reis

 • BTW

 

Niet inbegrepen:

 

 • Annulatie- en bijstandsverzekering (via Anders Reizen)

 • Ontbijt en lunch reisdag 1

 • Diner reisdag 6

 • Evt. andere restaurant bezoekjes

 • Overige dranken (frisdrank en alcohol) 

 • Evt. persoonlijke uitgaven

 • Optionele andere excursies (sneeuwscootertocht)

bottom of page