top of page

Noorwegen - Vesterålen & Senja

DAG 1:

 

Na de heenvlucht pikken we ons minibusje (VW Caravelle) op aan de luchthaven van Evenes. Daarna rijden we nog ongeveer een uurtje richting onze eerste verblijfplaats in Lavangen. We slapen hier in een prachtig houten huis gelegen aan een meer. Het heeft ook een mooi uitzicht op de omringende bergen. Onderweg naar onze verblijfplaats stoppen we aan een plaatselijk restaurantje om te dineren of we eten een hapje aan de luchthaven. Deze periode van het jaar blijft de zon 24 uur boven de horizon en hebben we dus heel de avond ruimschoots de tijd om even op rust te komen. We genieten nog even van de avondzon en eventueel een deugddoende douche en kruipen ons bed in vol verwachting naar de komende dagen.

Overnachting: Lavangen Cabin

 

 

DAG 2:

Na het ontbijt staan we ongeduldig te wachten om verder noordwaarts te rijden richting het eiland Senja. Onderweg naar Senja verkennen we eerst de streek rond Bardufoss waar we de Målselvfossen bezoeken. De waterval is een opeenvolging van stroomversnellingen die zijn oorsprong vindt in de Målselv-rivier. Vanaf de parking is het een korte wandeling door een sereen bos van naaldbomen naar de oevers van de kolkende waterval. De waterval bestaat uit één van de langste vistrappen van Europa waar zalmen stroomopwaarts zwemmen. De kans is groot dat we hier dan ook zalmen zien opspringen uit het water. We nemen uitgebreid de tijd om op deze prachtige plaats te lunchen. In de namiddag rijden we (afhankelijk van de tijd) naar het Rostavatn meer waar we verder genieten van de prachtige natuur. Onderweg kijken we uiteraard uit naar wildlife (oa elanden worden hier soms gespot). In de late namiddag rijden we via Bardufoss en vervolgens Finnsnes richting Solstrand op het eiland Senja. Onderweg stoppen we eventueel nog om boodschappen te doen voor het avondmaal. We installeren ons in een grote cabin gelegen op een prachtige locatie aan het water. Deze cabin is door de eigenaars speciaal aangepast om het makkelijker te maken voor rolstoelgebruikers. Heel het domein is de komende 3 dagen ons terrein. Op het domein is ook eventueel ruimte voorzien voor een groot kampvuur.  Jullie genieten van een deugddoende douche terwijl wij een heerlijke maaltijd bereiden. Na onze maaltijd verkennen we nog even de streek bij het gouden avondlicht of genieten we gewoon van de stilte of het knetterend geluid van het kampvuur. We gaan vervolgens de “nacht” of zeg maar “schemer” in. De zon gaat namelijk niet onder in deze periode van het jaar. 

 

Overnachting: Solstrand Cabin

 

DAG 3:

Vandaag staan we wat vroeger op dan gewoonlijk want we gaan uitgebreid het eiland Senja verkennen. Het is het op 1 na grootste eiland van Noorwegen en heeft een ruige, bergachtige kustlijn met uitzicht op de Atlantische oceaan. Senja is nog vrij onbekend bij toeristen en dat maakt dat het zelfs in de zomer hier aangenaam vertoeven is zonder veel drukte. We rijden een fantastische route kronkelend langs fjorden en komen regelmatig adembenemende landschappen tegen. Eerst passeren we kleine vissersdorpjes als Gibostad, Senjehopen en Mefjordvaer en bezoeken we Husøy, Senja’s meest actieve vissersgemeenschap. We stoppen vervolgens aan het Bergsbotn uitkijkpunt. Dit uitkijkpunt is één van het mooiste van Noorwegen. Je ziet werkelijk heel de fjord met aan weerszijden piekende bergtoppen. Ook Tungeneset, een fantastisch uitkijkpunt dat middenin de Steinsfjord en de Ersfjord ligt is werkelijk prachtig. We genieten hier dan ook van een heerlijke lunch with a view! Na onze lunch rijden we richting het Ersfjord strand en doen we een verfrissende strandwandeling. Wie weet is het wel warm genoeg om een dip te nemen in de zee. We nemen onze tijd en wie meer wandelingen wil doen mag dat zeker!  We hebben namelijk heel de dag om dit prachtig eiland te verkennen. In de avond hebben we iets te vieren. Het is 21 juni, en dus vieren de Noren midzomernacht. De zon zal om 24u nog een stuk boven de horizon zijn. Na een heerlijk avondmaal gaan we bij mooi weer zeker tot middernacht opblijven op dit spektakel aan de kust te aanschouwen. We nemen een warme thermos thee of koffie mee en genieten met volle teugen. Dit magische moment luidt het einde in van een heerlijke dag vol natuurpracht. Overnachting opnieuw in Solstrand.

Overnachting: Solstrand Cabin

 

 

DAG 4:

Vandaag bezoeken we het Nationaal park Ånderdalen dat vlakbij onze verblijfplaats gelegen is. Het is een prachtig gebied waar het landschap bestaat uit voornamelijk bos en veen. Er komen 200 plantensoorten, 90 vogelsoorten en dieren als de vos, eland, otter, hermelijn en haas voor. In de rivieren vind je veel zalm, driedoornige stekelbaars en forel. Wie weet spotten we wel één van deze dieren tijdens een wandeling in het park. Enkele wandelingen zijn namelijk ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. We blijven een tijdje in het park en lunchen ook ter plaatse. In de namiddag bezoeken we het dorpje Stonglandeidet of kunnen we eventueel optioneel een boottochtje doen naar het eilandje Tranøya. Deze boot zal dan ook rolstoeltoegankelijk zijn. Later op de avond genieten we wederom van een lekkere maaltijd (eventueel grillen buiten op het kampvuur). Wie weet is het wel een warme zomeravond en waagt er iemand zich aan een avond dip in het fjord water. We gaan voldaan de nacht in. Morgen beloofd weer een mooie dag te worden.

Overnachting: Solstrand Cabin

 

 

DAG 5:

Na het ontbijt rijden we richting Gryllefjord waar we de eerstvolgende ferry nemen naar het dorpje Andenes op het eiland Andøya. De 2 uur durende overtocht is werkelijk prachtig en je hebt onderweg een kans op het spotten van walvissen. Na een deugddoende lunch rijden we via het dorpje Bleik en de prachtige nationale toeristische kustroute naar onze verblijfplaats met zicht op zee. Onderweg kunnen we in de verte zelfs vanuit ons busje zeearenden, zeehonden en zelfs walvissen spotten. We stoppen regelmatig om langs de kustlijn te genieten van de natuurpracht. Aangekomen aan ons prachtig nieuw huis installeren we ons, nemen we een deugddoende douche en genieten we van een heerlijk avondmaal. In de avond rijden we via een andere route opnieuw richting Andenes. Andenes is een dorpje gelegen op 300 km boven de poolcirkel waar de middernachtzon te zien is van 19 mei tot 25 juli. We gaan hier  dus ook weer naar op zoek (afhankelijk van de weersomstandigheden). Andenes is ook DE uitvalsbasis om op zoek te gaan naar walvissen. Andenes ligt dichtbij een plek waar stromingen ontstaan die erg voedselrijk zijn en waardoor ze dus vaak walvissen aantrekken. De kans is zo goed als 100% om potvissen te spotten. Ook dwergvinvissen, bruinvissen, grienden en bultruggen worden regelmatig gespot. Als je geluk hebt spot je ook orka’s maar die kans is veel groter in het winterseizoen. We bieden optioneel een walvissafari aan in zodiacs (rubbere boten) tijdens de middernachtzon. Er worden zodiacs gebruikt omdat passagiers dan op ooghoogte van de walvissen zitten. Dit maakt de ervaring nog unieker. Het is wel belangrijk dat mensen met fysieke moeilijkheden een paar uur kunnen zitten en de schokken van golven aankunnen. Ook is de walvissafari natuurlijk weersafhankelijk en de kans bestaat dat er  niet uitgevaren wordt bij stormweer. Niet getreurd, als dit het geval is krijgen we een tweede kans de volgende ochtend. Voor de vogelspotters onder ons is er ook de mogelijkheid om naar het eiland Bleik te varen. Op het eiland broeden ongeveer 80000 papegaaiduikers maar zijn ook andere soorten als zeearenden alomtegenwoordig. We nemen al onze indrukken mee naar ons bedje en kijken weer vol verwachting uit naar de volgende dag.

 

Overnachting: Aurora Guesthouse Andoya

DAG 6:

Wie wil heeft, in geval van slechte weersomstandigheden de avond ervoor, vandaag opnieuw de kans om op walvissafari te gaan Als het de avond ervoor wel gelukt is of we hebben geen kandidaten meer voor de safari dan staat een bezoek naar het authentieke vissersdorpje Nyksund op het programma. Het dorpje ligt in het noorden van de Vesteralen. De archipel ligt ruim boven de poolcirkel ten noorden van de Lofoten en strekt zich vanaf het vasteland westwaarts uit naar de Atlantische Oceaan. Het afgelegen dorpje Nyksund is bij slechte weersomstandigheden moeilijk bereikbaar. Afhankelijk van de weersomstandigheden beslissen we dus hoe we de dag gaan indelen. De archipel is naast de Lofoten en Senja één van de mooiste van Noorwegen dus er zijn mooie plaatsen in overvloed. In de late namiddag rijden we terug richting onze verblijfplaats en genieten we van een heerlijke avond onder de middernachtzon.

Overnachting: Aurora Guesthouse Andoya

 

 

DAG 7:

Vandaag hebben we heel wat kilometers voor de boeg richting onze laatste verblijfplaats (dezelfde als de eerste nacht). Er staan een paar uur rijden op het programma maar de uitzichten op de prachtige landschappen maken dit helemaal goed. Onderweg stoppen we uiteraard op mooie plaatsjes en strekken we geregeld onze benen. We nemen onze tijd en stoppen geregeld onderweg om de prachtige natuur een laatste keer volledig in ons op te nemen. Jullie mogen ook gerust zelf aangeven wanneer jullie willen stoppen op een mooie plaats of wanneer jullie een korte wandeling willen maken. We komen onderweg namelijk ook geregeld leuke dorpjes tegen. Wie wil maakt in de late namiddag nog een plons in het meer van onze cabin of leest nog rustig een boek. We toveren een laatste avondmaaltijd op ons bord en genieten van de laatste avond in het hoge noorden van Noorwegen.  

Overnachting: Lavangen Cabin

 

 

DAG 8:

Vandaag nemen we afscheid van één van de mooiste plekken op aarde. Jullie nemen hopelijk een rugzakje mee naar huis vol prachtige herinneringen die levenslang zullen bijblijven. Terugvlucht naar het, naar Scandinavische normen, warme België. 

Prijs: € 2550

 

Inbegrepen:

 • Logies in prachtige authentieke huizen en chalets

 • Al het vervoer ter plaatse met minibus VW Caravelle 

 • Ferry oversteek Gryllefjord-Andenes

 • Brandstof

 • Alle maaltijden bereid door de begeleiders vanaf ontbijt dag 2 t.e.m. ontbijt dag 8

 • Basisdrank (water, thee, ..)

 • 24/24 begeleiding door ervaren begeleiders in de zorgsector

 • Enkele professionele foto’s van de reis

 • Nederlandstalige begeleiding

 • BTW

 

 

Niet inbegrepen:

 • Annulatie- en bijstandsverzekering (via Anders Reizen)

 • Ontbijt, lunch en diner (restaurantbezoek of diner op luchthaven) reisdag 1

 • Lunch en diner dag 8

 • Evt. andere restaurant, koffiebar bezoekjes

 • Overige dranken (frisdrank en alcohol) 

 • Evt. persoonlijke uitgaven

 • Optionele excursies (walvissafari Andenes, birdwatching Bleik, boottocht Tranøya)

bottom of page