top of page

Noorwegen

13-24 september 2024

Wat deze reis zo bijzonder maakt? De adembenemende berglandschappen, de glasheldere fjorden, prachtige valleien, uitgestrekte hoogvlakten, kletterende watervallen, diepblauwe gletsjers.

 

En uiteraard... de Noorse gastvrijheid.

Dag 1 & 2

Vandaag beginnen we aan ons Noors avontuur. We nemen de avondvlucht van Brussel naar Oslo, pikken onze minibusjes op en overnachten in een hotel vlakbij de luchthaven. De volgende ochtend begint ons avontuur echt! We genieten van een uitgebreid ontbijt in ons hotel en rijden daarna dwars door het natuurgebied “Valdres”, richting het dorpje Beitøstolen. Dit dorpje is gelegen aan de zuidkant van het prachtige Jotunheimen nationaal park. Jotunheimen betekent letterlijk “huis van de reuzen” en herbergt de hoogste bergen van Noorwegen. Het is één van de meest ongerepte gebieden van Noorwegen. Onderweg stoppen we even voor boodschappen. ’s Avonds dineren en overnachten we in het dorpje.

Noorwegen-Valdresflya-©-Nasjonale-Turistveger-Roger-Ellingsen_edited.jpg
_file=BF92D40DE4DB8EF1D2BE7A95D1CE5B61ED813F5D_edited.jpg

Dag 3

Adembenemend weidse landschappen, herfstige kleurenpaletten, spitse bergtoppen, gletsjers en eventueel overstekende rendieren staan vandaag op het programma. We rijden vandaag voornamelijk op de panoramische wegen, Valdresflye (51) en Sognefjellet (55). De Valdresflye doorkruist uitgestrekte vlaktes door een woest landschap. We stoppen onderweg regelmatig en maken eventueel een korte wandeling naar de canyon van Ridderspranget. ’s Middags lunchen we bij de warme bakker van het dorpje Lom. De koffiekoeken zijn hier overheerlijk! Nadien nemen we nog even de tijd om een prachtige staafkerk te bezoeken. Deze houten kerk is voor 1160 gebouwd en is één van de mooiste van Zuid-Noorwegen. Vervolgens zetten we onze rit verder richting Sogndal via de Sognefjellsvegen. Dit is de hoogste bergpas van Noord-Europa. Zet je schrap voor 108 km natuurpracht die nog meer in de verf gezet wordt door de herfstkleuren die deze periode volop floreren. We rijden door het hooggebergte van Jotunheimen nationaal park en bereiken op het hoogste punt een hoogte van 1443 meter. Uiteraard stoppen we ook hier regelmatig om al dit moois rustig in ons op te nemen. Uiteindelijk dalen we geleidelijk af richting de prachtige Sognefjord. Deze fjord gaat 204 km landinwaarts en is daarmee de langste fjord van Noorwegen. Het smaragd groene water, in contrast met de bergen, maakt van deze fjord één van de mooiste van Noorwegen. ’s Avonds dineren en overnachten we in het dorpje Sogndal.

Dag 4

Vandaag starten we de dag rustig met een heerlijk ontbijt in het hotel. We kleden ons warm aan en rijden richting het Breheim gletsjer centrum. Dit is het startpunt voor ons gletsjer avontuur. We lunchen en maken ons klaar om in de namiddag met onze minibus richting Styggevatnet te rijden. Dit meer, gelegen op 1200 m hoogte, is meestal tot eind juni bedekt met een dikke laag ijs en sneeuw. We maken een korte wandeling naar de rand van het meer en steken met een zodiac het meer over naar de rand van Austdalsbreen, één van de gletsjertongen van Jostedalsbreen. Deze gletsjer is nog erg intact door zijn ligging op grote hoogte. Dit maakt van deze gletsjer één van de meest indrukwekkende van Zuid-Noorwegen. Voor de deelnemers die mobieler zijn, kan er met gids op de gletsjer gewandeld worden. Voor de rolstoelgebruikers zoeken we het beste plaatsje om de gletsjer optimaal te kunnen bewonderen. We proberen ook zo dicht mogelijk bij de gletsjerrand te varen. Aangezien het intussen op deze hoogte al volop herfst is, kan het best koud zijn. Warme kledij is dus een must. Stel dat het te koud wordt voor enkele deelnemers, dan kunnen we altijd vroeger terug varen met één van de twee zodiacs. We zijn ongeveer 4,5 u onderweg en zullen deze avond dus iets later aan het eten zijn. Wij voorzien 4-uurtjes om de eerste honger te stillen. We genieten nog even na van ons gletsjeravontuur en kruipen voldaan in bed. We overnachten opnieuw in Sogndal.

Gletsjer-aan-Styggevatnet-©-Sanne-Verheyden.jpg
Uitzicht-op-de-Lustrafjord-©-Sanne-Verheyden.jpg

Dag 5

Vandaag is een dag die vrij ingevuld kan worden. We maken een wandeling langs de oevers van de prachtige Sognefjord, we bezoeken de staafkerk van Urnes of relaxen gewoon een dagje aan één van de mooie spots aan de fjord. We overnachten nog een laatste keer in het dorpje Sogndal.

Dag 6

Tijd om afscheid te nemen van de prachtige Sognefjord. In de voormiddag rijden we langs de westkant van Jostedalsbreen nationaal park richting het prachtige meer van Stryn. Dit meer is één van de mooist gelegen meren van Zuid-Noorwegen. Het meer is omringd door bergtoppen die, bij stralend weer, magisch weerspiegelen in het water. Onderweg passeren we de gletsjertong Bøyabreen, we bezoeken eventueel het “boekendorpje” Fjaerland en maken een wandeling door Oldedalen naar de gletsjertong Briksdalsbreen. Wie wil kan in het dorpje Loen met een skylift, in slechts 5 minuten, naar de top van de berg Hoven (1011m). De lift is aangepast en geeft je op de top een uitzicht op de berg Skåla en Lovatnet in het oosten, Jostedalsbreen NP en Olden in het zuiden en de Nordfjord in het westen. We overnachten in blokhutten met uitzicht op het meer van Stryn. Dit wordt onze uitvalsbasis voor de komende dagen.

DSCF7892.jpg
Ferry-vaart-op-de-Geirangerfjord-©-Sanne-Verheyden.jpg

Dag 7

Vandaag rijden we richting één van de mooiste fjorden van Noorwegen, de Geirangerfjord. Deze fjord is wereld Unesco erfgoed. Vanuit Hellesylt zetten we met een autoferry koers richting Geiranger. De pracht van dit stukje Noorwegen is moeilijk te vatten. Rotswanden rijzen uit het water tot een hoogte van wel 800 m. De fjord zelf is op bepaalde plaatsen minstens even diep. Verschillende watervallen storten dramatisch in het glasheldere water. Kortom, deze fjordvaart wordt zeker een unieke belevenis. Na een kort bezoek aan Geiranger, kronkelen we via haarspeldbochten, opnieuw naar grotere hoogtes. We rijden naar het Dalsnibba uitzichtpunt, met zijn 1500 m, Europa’s hoogste, toegankelijke fjordzicht met de wagen. Nadien rijden we verder via het Breiddalsvatnet naar Grotli. We slaan vervolgens af naar de Gamle Strynefjellsvegen, 27 km gravel omgeven door ongerepte natuur. Zeker in de herfstperiode is het kleurenpalet niet te evenaren. We stoppen regelmatig om al het moois in ons op te nemen. We rijden terug richting onze gezellige blokhutten en genieten samen van een lekkere maaltijd. 

Dag 8

Na gisteren het landschap te aanschouwen vanop het water gaan we vandaag vanuit de lucht het prachtige Noorwegen ontdekken. We vliegen met een helikopter vanuit Stryn naar Loen om van daaruit delen van het prachtige Jostedalsbreen nationaal park over te vliegen. Gletsjers bezichtingen dus vanuit vogelperspectief. Wat een fantastische belevenis! De namiddag kunnen we vrij invullen. We maken een wandeling langs het prachtige meer van Stryn richting het dorpje Flo of we passeren Lovatnet en wandelen door de vallei naar de gletsjertong Kjenndalsbreen. Wie wil kan wat souvenirs shoppen of gewoon relaxen aan het meer. We overnachten nog een laatste keer in onze blokhutten.

Bergen-weerspiegelen-in-het-meer-van-Stryn-©-Sanne-Verheyden.jpg
Noorwegen-Røros-eland©Stijn-Schepers_edited.jpg

Dag 9

Na een uitgebreid ontbijt hebben we een stevige rit voor de boeg richting het minder bekende Oost-Noorwegen. Stilaan maken de bergen en de fjorden plaats voor bossen en meren en meer lieflijke heuveltoppen. Asfalt- en gravelwegen brengen ons uiteindelijk tot het prachtig hotelletje “Villa Fregn”, een echt pareltje gelegen aan de grens met het Zweedse nationaal park Fulufjället. De Vlaamse uitbaters Bart & Ellen staan te springen om ons te verwelkomen. Bij aankomst worden we verwend met lekkere Noorse wafels. We pakken nog een laatste keer uit en installeren ons in de kamers van hun gloednieuw aangepast hotel. ’s Avonds staat ons een verrukkelijk 3-gangen diner te wachten. Geloof me, mede-uitbaatster Ellen kan heerlijk koken! De rest van de avond vullen we gezellig rond het kampvuur of in de buiten jacuzzi of sauna.

Dag 10

We genieten van een heerlijk ontbijt in het hotel vooraleer we genieten van een nieuwe topdag. 'S middags worden we uitgenodigd voor een outdoor cooking in de natuur aan het hotel. Bart laat ons deelnemen aan het gebeuren en we genieten erna van het overheerlijk resultaat. In de namiddag doen we een korte wandeling of komen we tot rust in de wellness. Wie wil speelt een spelletje Kubb of gaat hengelen aan de plaatselijke rivier. In de vroege avond gaan we bij valavond met jeeps op pad. We gaan op zoek naar elanden en ander wild en stoppen onderweg op een mooie plaats om wat te eten. Deze regio staat bekend om zijn wildlife. Er huizen zelfs beren in de uitgestrekte bossen. Na deze prachtige dag kruipen we weer voldaan in ons bed.  

176620231-origpic-618e2b.jpg
SL7B3888.jpg

Dag 11 & 12

De voorlaatste  dag van de reis heeft nog een laatste hoogtepunt in petto. We kruipen vroeg uit de veren, genieten van een heerlijk ontbijt en rijden naar het startpunt van de wandeling naar de waterval Njupeskär, de hoogste waterval van Zweden. Aan de waterval maken we eventueel een kampvuur en genieten we van een kleine lunch met zicht op het natuurgeweld. We bezoeken na de wandeling ook nog het bezoekerscentrum of naturum van het nationaal park en krijgen een lezing van onze gids Bart. 'S avonds genieten we nog een laatste keer van een 3-gangen diner. Op de laatste dag genieten we ook nog een laatste keer van een heerlijk ontbijt. Het zal moeilijk zijn afscheid te nemen van dit prachtige land. We rijden naar de luchthaven van Oslo, leveren onze minibussen in en vliegen moe, maar voldaan terug naar België.

Praktisch

Datum:


13-24 september 2024

 

Prijs:

 €3500 (voorschot:€ 1750) per persoon

Inbegrepen

 • Vluchten

 • Logies in een prachtige blokhutten en hotels met aangepaste tweepersoonskamers

 • Plaatselijk vervoer met 2 minibussen

 • Brandstof

 • Alle maaltijden bereid door de begeleiders en inclusief ontbijt en half pension in de meeste hotels (tenzij vermeld bij “niet inbegrepen”)

 • Basisdranken (water, thee, ..)

 • 24/24 begeleiding door ervaren begeleiders in de zorgsector

 • Hulpvaardige vrijwilligers

 • Ervaren gidsen in met uitgebreide kennis van Noorwegen

 • Fjordvaart op de Geirangerfjord

 • Privé zodiac- en gletsjertocht naar Austdalsbreen (Styggevatnet)

 • Privé helikoptervlucht vanuit Stryn over een deel van de gletsjers van Jostedalsbreen nationaal park 

 • Bezoek Njupeskär, hoogste waterval van Zweden en bezoekerscentrum Fulufjället NP

 • Elandensafari 

 • Outdoor cooking

 • Gratis gebruik sauna & jacuzzi Villa Fregn

 • BTW

 • Foto’s van de reis

Niet inbegrepen

 • Eigen kost maaltijden luchthaven

 • Diner dag 2, 3, 4, 5

 • Frisdranken & alcoholische dranken

 • Souvenirs

 • Optionele skylift Loen

Wat mag je verwachten?

Wil je meer weten over wat je precies kan verwachten en hoe de voorbereiding van deze reis eruitziet?

Lees er hier meer over.

bottom of page